Het veld in voor de visatlas! Minimaliseren

 

De combinatie van lekker buiten zijn en waarnemingen doorgeven is een ijzersterke. Het doorgeven van waarnemingen is een geweldige drijfveer om naar buiten te ‘moeten’. Het is aangenaam verpozen met een goed doel.
Naar eigen voorkeur en mogelijkheden kunnen vrijwilligers kiezen om terreinen te bezoeken in schorren, kreken, kanalen, landgoederen of de eigen woonomgeving.
Om mensen op weg te helpen zetten we hier wat mogelijkheden op een rijtje.

Verschillende manieren van veldwerk
Het veldwerk en het doorgeven van je waarnemingen kan op verschillende manieren. De basis is dat je gewapend met het schepnet op stap gaat, je waarnemingen noteert en via www.telmee.nl of www.waarneming.nl je waarnemingen doorgeeft.
De waarnemingen kunnen zowel als toevalstreffer of systematisch verzameld worden. Het hoeven geen zeldzaamheden te zijn, ook waarnemingen van gewone soorten zijn van belang.

Toevalstreffers: incidentele waarnemingen
Bij losse waarnemingen ga je nergens speciaal voor op pad, maar soorten die je ziet en waarbij je zeker bent van de juiste determinatie, geef je door via Telmee of Waarneming.

Inventariseren van een gebied
Iemand kan ook gericht in een bepaald gebied op zoek gaan om te zien welke soorten er voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door sloten of andere wateren met het schepnet te bemonsteren en zo een beeld te krijgen van de vissoorten die er voorkomen. Voor vissen is het schepnet het meest geschikte vangmiddel voor vrijwilligers. Hierbij worden vooral de oeverzones afgezocht. Er worden daarmee vooral kleinere vissen gevangen en ook soorten die als hengelsportsoort minder bekend zijn. Zo vormen schepnetvangsten een onmisbare aanvulling op wat er vanuit de hengelsport reeds bekend is.

Ga je alleen op pad? Denk dan aan wat je allemaal nodig hebt. Een goede voorbereiding helpt daarbij. Zorg voor determinatiematriaal, gps en een camera (voor zeldzame soorten of indien je niet zeker bent van je vangst).

Wil je weten welke gebieden nog niet goed onderzocht zijn? De witte gebieden kaart laat je zien welke delen van Zeeland onderzocht zijn.


 

spacer
dummy